Svätý Jozef - ochranca detí

0
Svätého Jozefa, pre svoje dôstojnosti a starostlivosť v otcovstve, aké Božskému Dieťaťu vždy prejavoval sa zdá, že ho Boh ustanovil aj za zvláštneho ochrancu útlych detí. Na dôkaz, že je tomu tak, nám poslúži aj nasledujúca udalosť, vyrozprávaná Rekupitom, v spise, pojednávajúcom o sopke Vezuv. 

Pre svoje dôstojnosti ako pestún a pre starostlivosť v pravde otcovskú, akú vždy sv. Josef Božskému dieťaťu prejavoval, zdá sa, že Boh ho za zvláštneho ochranke útlych dietok ustanovil. Na dôkaz, že to tak, služiž tieto udalosť vyrozprávané od Rekupita v spise konajúcim o sopke Vezuvu.

Sopka Vezuv začala v roku 1631 neobyčajne soptiť, z otvoru sa dolu kopcom valilo veľké množstvo horúcej lávy a zaplavilo celú krajinu, najmä mestečko ležiace na úpätí Vezuvu, Torre del Greko. V tomto mestečku žila aj nábožná pani Camilla, ktorá bola horlivou ctiteľkou svätého Jozefa.

Keď sa sopka začala prebúdzať, vzala svojho malého vnuka do náručia a rýchlo s ním utekala preč, aby oboch uchránila od žeravého prúdu lávy. Dobehla k vysokému, do mora čnejúcemu skalisku, odkiaľ už nemala cesty ďalej. Pred sebou mala more a za sebou rozpálenú lávu. Videla, že jej nezostáva iné - buď sa vrhne do mora a utopí sa skôr, než sa bezpečne dostane k brehu, alebo ju zasiahne valiaca láva a usmrtí ju. 


V úzkosti vzývala krátkou, ale vrúcnou modlitbou svätého Jozefa o pomoc. Odporúčala jeho ochrane svojho vnuka a potom sa vrhla do mora s nádejou, že sa dostane na breh na druhej strane. Bola zachránená.

Svojho vnuka nechala na skalisku, chcela aj jeho zachrániť, ale nevedela si rady - pobehovala sem a tam. Zrazu počula volať svoje meno. Hlas jej bol známy, patril jej vnukovi, ktorý plný radosti jej prichádzal v ústrety. Keď sa vyobjímali, vnuk jej vyrozprával, ako ho zo žeravého prúdu lávy vyniesol akýsi muž.

Nábožná Camilla plakala radostné slzy a vrúcne ďakovala svojmu nebeskému ochrancovi svätému Jozefovi, lebo iba jemu pripisovala svoju záchranu z mora a záchranu vnuka zo žeravej lávy.

"Chcem, aby si každodenne uctievala nejakým spôsobom blahoslavenú Pannu a môjho pestúna Jozefa," prikázal raz Pán svätej Margite z Kortony.



Modlitba

Slávny patriarcha, svätý Jozef!
Teba si dnes volím za svojho ochrancu, budem ťa ctiť a milovať,
ako ťa ctili a milovali Ježiš a Mária.
Prijmi blahosklonne tento môj sľub a dopraj mi,
aby som zakúsil tvoje prispenie i tvoju ochranu.
Kedysi sa egyptský Jozef ujal svojich bratov, 
a hoci s ním niekedy zle a ukrutne nakladali, všemožne ich obhajoval.
Ráč teda ma tak aj ty prijať do počtu svojich dietok a chránencov,
buď mi od tejto chvíle ochrancom a pomocníkom.
K tebe, svätý Jozef sa utiekať vo všetkých záležitostiach svojho života,
lebo viem, že si láskavý a mocný.
Rád by som zostal tvojím dieťaťom, 
tvojím chránencom až do svojho posledného vzdychnutia. Amen.


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top