Dejiny oltára svätého Jozefa

0
Oltár svätého Jozefa má svoj pôvod na ostrove Sicília. Obyvatelia ostrova počas strašného hladomoru prosili svätého Jozefa, svojho patróna, o úľavu. Svätý Jozef na ich modlitby odpovedal a hladomor sa skončil.

Sicílčania potom z vďačnosti pripravili stôl s jedlami, ktoré zozbierali. Po poklone svätému Jozefovi potom toto jedlo rozdali najchudobnejším. Oltár je usporiadaný do troch úrovní, predstavujúcich Najsvätejšiu Trojicu, pričom na samom vrchu je umiestnená socha svätého Jozefa, ktorá sa zvyčajne ozdobí kvetmi, zeleňou a ovocím.


Na Oltár sa nedáva žiadne mäso, ani výrobky z neho. Je to pravdepodobne preto, že sviatok svätého Jozefa spadá do pôstneho obdobia, a tiež preto, že mäso bolo pre sicílskych roľníkov vzácnosťou.

Na Oltár sa kladú chleby, koláče a sušienky, pečené v symbolických kresťanských tvaroch. Jednotlivé úrovne oltára zdobí pečivo v tvare monštrancie, kalicha, kríža, holubice, jahniatka, ryby, Biblie, srdca, venca a podobne.

Používajú sa aj symboly svätého Jozefa, napríklad v tvare ľalie, palice, pílky, kladiva a klincov. Vôbec, mnoho predmetov, uložených na Oltári predstavujú symboliku. Strúhanka predstavuje piliny svätého Jozefa - stolára, dvanásť rýb zasa apoštolov a víno je symbolom zázraku v Káne.  

Oltár je aj prostriedkom prosieb a vzdávania vďaky. Prosby veriacich sú napísané na lístočkoch z papiera a vložené do koša na Oltári, ktorý zdobia aj fotografie zosnulých príbuzných a priateľov.

Každý, kto navštívi Oltár svätého Jozefa, dostane malú papierovú tašku, v ktorej je niekoľko požehnaných predmetov z oltára a zvyčajne obsahujú aj svätú kartičku a malú medailku. Môžu tam byť aj rôzne druhy sušienok či iného drobného pečiva.

Najzaujímavejším darčekom v taške na dobroty je fazuľa, nazývaná fava, ktorá bola na Sicílii krmivom pre dobytok. Počas veľkého hladomoru, aby prežili, začali ľudia jesť túto strukovinu. Považovali to za šťastie, že mali favu na jedenie, aj preto je tento druh fazule známy ako „šťastná fazuľa“. Niektorí veria, že komora, ktorá obsahuje fazuľu fava, nikdy nezostane prázdna. Fava, alebo šťastná fazuľa, slúži ako znak Oltára - pripomienku Božích ustanovení na príhovor svätého Jozefa.

Aj my si môžeme doma pripraviť vlastný, malý oltárik, zvlášť v mesiaci Marec, kedy sa všeobecne konajú mesačné pobožnosti k tomuto svätcovi. Stačí si vyložiť alebo zavesiť obraz svätého Jozefa na popredné miesto, patrične ho ovenčiť, zažať pred ním sviečku a po oboch stranách ozdobiť kvetinami, hoci aj v črepníku.

"Odpradávna sa hovorilo núdznym a trpiacim ľuďom v egyptskom kráľovstve: 'Choďte k Jozefovi a urobte všetko, čo vám povie!' (Gn 41,55). To isté teraz hovorí zvrchovaný veľkňaz pre všetkých núdznych a trpiacich ľudí v kráľovstve Cirkvi: Choďte k JOZEFOVI... Čo sa skutočne hovorilo o prvom Jozefovi, pokiaľ ide o jeho budúcnosť a jeho dobrotu, čistotu, trpezlivosť, múdrosť, vplyv na kráľa, jeho moc nad ľuďmi a jeho láska k bratom, oveľa dokonalejšie, dokonca dodnes, v druhom JOZEFOVI.“ Herbert Cardinal Vaughan, arcibiskup z Westminsteru

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top