Vnútorná úcta k svätému Jozefovi

0
Svätému Jozefovi preukazujeme úctu predovšetkým srdečnou láskou. A veru, svätý Jozef si zaslúži, aby sme ho milovali. Ak cnosť a svätosť, dobrota a veľkomyseľnosť uchvacujú ľudské srdce tak, že sa cíti akosi nútené, aby milovalo toho, ktorý je onými cnosťami ozdobený, kto si zaslúži našu lásku po Ježišovi Kristovi a Panne Márii viac, než svätý Jozef? 

Na tomto svätom patriarchovi nie je nič odpudzujúceho či odstrašujúceho, ale za to tým viac príťažlivého, všetko na Ňom srší blahovôľou, roztomilosťou, miernosťou a dobrotou.

Svätého Jozefa uctievame aj veľkou, neochvejnou dôverou. Keď nebeský Otec zveril svojho Syna svätému Jozefovi do starostlivosti a ochrany, Syna, nad ktorého nebolo ani nebude lepšieho, svätejšieho a pôvabnejšieho, prepožičal mu aj otcovské srdce, ktoré láskou a nežnosťou prevýšilo srdcia všetkých otcov. 

Ale v toto Jozefove srdce nemal byť uzavretý iba Jeho Božský Syn, ale všetci ľudia, ktorí sa svätým krstom stali bratmi Ježiša Krista a teda aj zverencami svätého Jozefa. Ich všetkých teda objíma najnežnejšou otcovskou láskou a je ich pomocníkom a tešiteľom v akejkoľvek biede. 


Cirkev, súc presvedčená o tejto útechy plnej pravde, nabáda veriacich, aby sa vo všetkých svojich záležitostiach obracali k svätému Jozefovi, čakajúc od jeho otcovskej veľkomyseľnosti istú pomoc.

"Choďte k Jozefovi!" volá k chudobným a trpiacim, "ak vás tiesni chudoba a starosť o živobytie. Pozná vaše potreby a pomôže vám! - Choďte k Jozefovi, smutní a zarmútení, ak nenachádzate útechy u ľudí, Jozef okúsil všelijaké horkosti smutného postavenia a poteší vás! - Choďte k Jozefovi, opustení a pohŕdaní! Aj jemu sa tak dialo v Betleheme a vie, ako to bolí! Choďte k Jozefovi, ustarostení otcovia i matky, ktorých ťaží starosť o deti! Pozná vaše ťažké povinnosti a pomôže vám pri výchove detí! - Čoho je vám viac treba, aby ste nadobudli neobmedzenú dôveru k veľkej a otcovskej moci svätého Jozefa?"

Svätého Jozefa uctievame aj nasledovaním jeho cností. Súhlas zmýšľania a mravov púta srdcia vzájomnou láskou. 

Učme sa od najdokonalejšieho a najskrytejšieho z ľudí, kresťanskej pokore, od najtichšieho ovládať hnev a pomstychtivosť, učme sa od neho láske, trpezlivosti a tichosti, roznecujme sa vôňou ľalie, ktorú drží v ruke, aby sme si uchovali svätú čistotu!

Hoci nám sväté Písmo nezachovalo žiadne zo slov svätého Jozefa, predsa nám tento spravodlivý Nazaretský muž dal napomenutie alebo poučenie najvýrečnejším a najmocnejším spôsobom - svojím príkladom. Jozef bol mlčanlivý muž, ale práve v tom ho máme nasledovať, krotiť zlý jazyk a stále konajúc dobré skutky.


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top