Prečo je veľmi prospešné uctievať svätého Jozefa?

0
Úcta k sv. patriarchovi je obzvlášť veľmi prospešná z niekoľkých príčin:

1. Na dosiahnutie duchovného dobra
- ak si žiadame dar modlitby a uzobranosti ducha, svätý Jozef v tom výborným učiteľom
- ak si žiadame svetlo v pochybnostiach, jasnosť v zmätku a pokoj vo vzrušení, svätý Jozef je bezpečným radcom
- ak potrebujeme silu v súženiach a nátlakoch, svätý Jozef je mocnou oporou
- ak potrebujeme stlmiť a prekonať vznietenie buričstva tela proti duchu, utiekajme sa k svätému Jozefovi, on nám vyprosí čistotu srdca. K nemu sa ponáhľajme v každom inom pokušení, lebo zlí duchovia sa jeho mena desia.

Od svätého Jozefa dosiahneme pokoj a svornosť v rodinách, poslušnosť detí. Vzývaním svätého Jozefa sa ľahšie odtrhneme a odvykneme od hriechu a úprimne sa navrátime k Bohu tak, ako podľa svedectva svätého Františka Saleského, skrze svätého Jozefa nadobudneme každú cnosť, zvlášť dokonalú čistotu tela i duše, najkrajšiu pokoru, vytrvalosť, statočnosť - cnosti, ktorými premôžeme svojich nepriateľov a otvoríme si bránu večného života. 

2. Na dosiahnutie telesných statkov
- pokiaľ môžu slúžiť k pravému duchovnému blahu, vrelá úcta k svätému Jozefovi nám pomôže.
Svätá Terézia dosvedčuje, že keď vo svojej mladosti smrteľne ochorela a lekári sa vzdali všetkej nádeje, začala hľadať pomoc u nebeského lekára. Za svojho zástancu a ochrancu si vyvolila svätého Jozefa, ktorému sa čo najvrúcnejšie odporúčala. Vtedy poznala, že tento otec ju zachránil zo súženia choroby, ale aj z mnohých iných, ešte väčších, oveľa lepšie, ako si sama trúfla ho prosiť. Svätá Terézia dodáva: "Úžas budili veľké milosti, ktoré mi Boh prepožičal prostredníctvom tohto požehnaného Svätca, rovnako, ako aj nebezpečenstvo, z ktorého ma Boh zachránil." A toto okúsili mnohí, ktorým svätica poradila, aby sa odporúčali svätému Jozefovi.  


3. Úcta k svätému Jozefovi je prospešná aj k tomu, aby človek dosiahol šťastnú smrť
Svätý pestún nášho Pána pre svoju veľkú svätosť nepoznal úzkosti, ktoré bývajú pri smrti často ťažké pri spomienke na spáchané hriechy, z bázne pred nastávajúcim súdom a z neistoty osudu na večnosti. Svätý Jozef zomrel najblaženejšou smrťou, pretože ho Ježiš a Mária tešili v smrti, stojac pri ňom, s veselou tvárou, aby hodina rozlúčky tejto vyvolenej duše a jej odchod do Otcovho lona bola slávna a radostná. A tak dáva svätý Jozef, ako vravia veľmi časté skúsenosti, svojim ctiteľom okúsiť časť tohto pokoja, tej veselosti a svätej lásky, všetko, čo okúsil on sám. Svätý patriarcha vo svojej dobrote neodoprie vo chvíli najväčšej úzkosti pomoc svojim ctiteľom, ktorí mu počas života preukazovali zvláštnu úctu a to výslovne s tým úmyslom, aby im bol v hodine smrti milostivým pomocníkom.

4. Svätý Jozef - muž pre našu dobu
Vo svätom Jozefovi nájdeme muža svedomitého, pracovitého, nechamtivého za ziskom, pre tieto príčiny v ňom máme silného a bezpečného pomocníka. Je pravým mužom pre našu vrtkavú a nestálu dobu, príkladom, ktorý nikdy neobracal oči k Bohu pre nekonečné sebectvo, chtivosť peňazí a pôžitkov, ani nepodľahol sebazbožňovaniu, či sebestačnosti, ktorá sa odpútava od Zákona aj od Boha. 

5. Svätý Jozef - ochranca manželstva a rodiny
Nie je tajomstvom, že v našej dobe je aj veľa rozvratov rodinného života. Manželstvo je zbavené dôstojnosti božskej sviatosti a ohrozená je šťastná výchova detí. Rodičia, neraz pohltení viac prácou, ako domovom, miesto toho, aby trávili čas pri rodinnom kozube, sú neraz nútení zarábať na každodenný chlieb za podmienok, akoby spriahnutých, aby boli rodinné putá čoraz viac uvoľňované. Aby sa zabránilo tomuto zlu, Cirkev nabáda kresťanov - okrem iných prostriedkov - aj k úcte k svätému Jozefovi. Predstavuje nám ho ako vzor manželov, hlavu rodiny, najužšie spojenej láskou a vernosťou. Nasledujme ho! Veď manželstvo Jozefa a Márie chcel sám Boh! Učme sa od svätého Jozefa vzájomnej vernosti, vážnej, svätej láske, pravému spôsobu ako zaobchádzať s manželom či manželkou, vychovávať potomkov, ako žiť pre skoré i večné blaho svojich najdrahších, ako sa modliť, a áno, aj trpieť. Smrť svätého Jozefa v náručí Ježiša a Márie je tiež stimulom pre rodiny, aby vytrvali vo vzájomnej vernosti a s láskou si pomáhali až do konca života. 

6. Svätý Jozef - vzor pracovitosti
Pohľad na svätého Jozefa nám ukazuje, že žiadna práca, či už nízka, alebo tvrdá, si nezaslúži pohŕdanie, ale naopak, najvyššiu úctu. Veľakrát je to však naopak, bohatý a človek vysokého postavenia pozerá na robotníka, či smetiara, kuchára apod. s nadutou pohrdlivosťou. Zabúda na to, že toto nespravodlivé konanie prináša škodu ako jemu, bohatému, tak aj chudákovi, pretože z nesrdečného a neláskavého pohŕdania boháča stavom aj zamestnaním robotníka, ktorý bol doposiaľ spokojný a šťastný, vzniká nedôvera, závisť, nenávisť a rozhorčenie voči boháčom. Majme však neustále na pamäti, že každá práca je potrebná. Dokazuje nám to práve svätý Jozef - obyčajný tesár. Práve jeho si Boh vyvolil za pestúna svojho Syna, chudobného, jednoduchého remeselníka, ktorý svojou prácou živil Božské Dieťa, a naučil ho práci.

7. Svätý Jozef - skromný muž
Svätý Jozef žil so svojou vznešenou rodinou v chudobnom domci v Nazarete. Boh nám skrze ich príbytok ukazuje, že mať majetok nie je hriech, ale i tu platí, že všetko s mierou. Nazaretský svätec je svojim skromným majetkom predobrazom pre väčšinu ľudí, ktorých lósom nie je bohatstvo, ale ani žobrácka chudoba. Učí nás striedmosti, umiernenosti, spokojnosti a sebaovládaniu. Pričom si smelo môžeme otázku - Kto mal väčšie právo na bohatstvo, než Pestún nášho Pána a ktorý musel zaobstarávať životné potreby pre Božieho Syna v mene samotného nebeského Otca? A predsa zostával v skromných pomeroch, pretože sa uspokojil so skromným, ale poctivým zárobkom prácou svojich rúk. A napokon, na svätom Jozefovi môžeme vidieť, že navzdory práci a chudobe môže v rodine panovať mier a spokojnosť, veď podľa slov Spasiteľa, chudobní budú vždy.  

Boh po svätej Panne Márii najviac miloval svätého Jozefa, ktorý mal v skrytosti podiel na Spasiteľovom kríži, ktorému sa niekto nesmie vyhýbať, ale popri tomu ma súčasne u seba Boha všetkej útechy ako svoje dieťa a lásku nebeskej Kráľovnej. Dôverné prebývanie s týmito dvoma zástavami, zverenými od Boha mu bolo nad všetok majetok a pôžitok. 

Tohto šťastia môže byť účastný každý, kto sa pevne drží kresťanských zásad. V chudobe, ktorú nesieme trpezlivo a s vierou, v usilovnej a poctivej práci je skrytý večný nevyčerpateľný poklad. Potvrdzuje to aj život svätého Jozefa. Je v tom niečo, o čo má chudák viac než všetci bohatí a na čo boháč nikdy nedospeje, ak nebude chudobný aspoň duchom, ak svoje srdce neodtrhne od chamtivosti a hriešneho zisku i bohatstva. Chudoba a utrpenie prinášajú veľké bohatstvo, v nich rastie viera v odplatu na onom svete, rozkvitá nádej v lepšiu, večnú budúcnosť, prebýva tu pokora a skromnosť, uplatňuje sa zákon odriekania, trpezlivosti a odovzdanosti do Božej vôle - všetko najvznešenejšie a u boha najvzácnejšie cnosti. Nech je nám svätý Jozef každodenným vzorom!


Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top