Päť krokov na ceste k svätému Jozefovi

0
Možno si viacerí položíme niekedy otázku: To ani jeden deň nebude pokoj? Je to namieste, veď sa denne prizeráme na množstvo zlých vecí, ktoré sú v dnešnom svete zdanlivo akceptované a oslavované a ľahko tak môžeme vkĺznuť do pokušenia, že všetko okolo nás je pochmúrne. Netreba však zabúdať, že náš Pán Ježiš má všetko pod kontrolou. Vždy má totiž všetko pod kontrolou. A určite si veľmi želal, aby bol mesiac marec zasvätený úcte svätého Jozefa! 

Premýšľajme o tom chvíľu – Pán Ježiš nám vo svojej dobrote, milosrdenstve a láske dal svätého Jozefa, obrancu a živiteľa, ktorý nám pomáha napredovať. Všetko, čo sa od nás v tomto prípade očakáva, je „Ísť k Jozefovi.“ (Gn 41,55)  

Ako odpoveď na Božiu dobrotu teraz uvediem päť zrniek o svätom Jozefovi, ktoré sú vlastne piatimi krokmi na ceste k Jozefovi. Je dobré sa nad nimi zamyslieť... 

1. krok
Svätý Tomáš Akvinský povedal: „Je pravda, že svätí majú v nebi veľkú moc, ale žiadajú ako služobníci a nerozkazujú ako páni. Svätý Jozef, ktorého autorite bol Ježiš na zemi podriadený, dostane od svojho kráľovského pestúna v nebi to, po čom túži.“ 

Všetci máme svojich obľúbených svätých, ale každý z nich je sluha. Okrem samotnej Panny Márie, svätý Jozef je jediný, kto má právomoc rozkazovať Jeho Stvoriteľovi! Prečo? Odpovedá nám Sväté písmo: „Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný.“ (Lk 2,51) Tí „oni“ sú Mária a Jozef. A Ježiš bol vtedy Jozefovi poslušný z lásky, rešpektu a úcty a počúva ho aj teraz. 

Nebojme sa teda ísť za svätým Jozefom, on všetky naše prosby odnesie k Ježišovi.

2. krok
„Svätý Jozef nerobil neobyčajné veci, ale neustálym praktizovaním obyčajných a bežných cností dosiahol tú svätosť, ktorá ho povyšuje nad všetkých ostatných svätých,“ povedal svätý Jozef Marello.

Každý, kto sa čo len trochu zaujíma o svätého Jozefa, musel spoznať, že je naozaj vzorom cností a preto, kto chce rásť v cnosti, mal by ho požiadať o pomoc. Ale nezabúdajme, že i keď máme skutočnú úctu k svätému Jozefovi, napodobňovanie jeho cností, ktorých je nesmierne veľa, je z našej strany len nedokonalý pokus. 

Keď však pôjdeme za Jozefom, pomôže nám rásť v cnosti.


3. krok
Svätý František Saleský zvolal: „Aké božské spojenie medzi Pannou Máriou a slávnym svätým Jozefom! Spojenie, ktoré urobilo to dobro večných dobier, ktorým je náš Pán, patrí svätému Jozefovi, ako patril našej Pani...“ 

Každý hľadá pocit spolupatričnosti a každý túži po láske. A každý si zaslúži podporu a lásku, najmä v srdciach Ježiša a Márie. Tam zažívame skutočné milosrdenstvo, pokoj a radosť.

Svätý Jozef poznal túto spolupatričnosť a lásku a žil ju každý deň, aj uprostred životných ťažkostí. Teraz si toto všetko užíva celú večnosť v nebi. Kto iný by nám teda mohol pomôcť vstúpiť do spolupatričnosti a lásky zdieľanej vo Svätej rodine, ak nie jeho hlava – svätý Jozef?

Rozbehnime sa k Jozefovi, pomôže nám poznať, že tam patríme a sme milovaní.

4. krok
Pápež svätý Ján Pavol II. sa vyjadril: „Svätý Jozef bol spravodlivý muž, čestný strážca tých, ktorí mu boli zverení do opatery.“ 

Svätý Jozef je naozaj vzor pre hlavy rodiny, ale aj pre šéfov na pracovisku. Stručne napísané, svätý Jozef bol po celý svoj život na zemi spravodlivý, tvrdo pracoval a staral sa nielen o rodinu, ale i o iných ľudí a životné záležitosti. Je naozajstným príkladom ako viesť rodinný i pracovný život. 

Bežme teda za Jozefom, pomôže nám byť spravodlivým, priamym a obetavo pozorným v rodinnom i pracovnom živote. 

5. krok
„On (svätý Jozef) bol panna a jeho panenstvo bolo verným zrkadlom panenstva Márie.“ tieto slová vyslovil svätý John Henry Newman.

Svätý Jozef bol absolútne čistý telom, mysľou a úmyslom, čiže ako panna. Jednou z jeho úloh ako ochrancu Svätej rodiny bola ochrana cnosti Panny Márie a ona na oplátku zasa chránila jeho cnosť. Nie je to úžasné? Bola to láska, ktorá predznamenávala lásku, ktorá teraz existuje v nebi.

Myslíte, že by svätý Jozef neurobil to isté aj pre nás? Najmä ak zápasíme s nečistotami tela, mysle či úmyslu? Cudnosť a čisté srdce svätého Jozefa nám môže pomôcť. 

Choďme teda k Jozefovi, najmä ak zápasíme s hriechmi nečistoty. 

Svätý Jozef nás miluje a pomôže nám. Stačí len spraviť prvý krok, ktorý nám radí Sväté písmo: „Choďte k Jozefovi a urobte všetko, čo vám povie!“ (Gn 41, 55)

Modlitba k svätému Jozefovi

Svätý Jozef, pamätaj na nás a pomáhaj nám svojím mocným príhovorom u svojho Zverenca a zabezpeč nám aj priazeň blahoslavenej Panny Márie, ktorá ako tvoja Snúbenica je Matkou Toho, ktorý je živý s Otcom i Duchom Svätým a kraľuje po nekonečné veky vekov. Amen.

Masima - Choďte k Jozefovi
zdroj - zachej.sk - upravené 

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top