5 zrniek svätého Jozefa

0
Všetko nekontrolovateľné zlo, ktoré je v dnešnom svete zdanlivo akceptované a oslavované, ľahko môžeme vkĺznuť do pokušenia myslieť si, že veci sú len pochmúrne. Stane sa tak vtedy, keď zabudneme, že Ježiš má všetko pod kontrolou. Lebo On má skutočne všetko pod dohľadom, aj keď sa nám to niekedy javí inak. 

Ježiš je Ten, ktorý iné, ako lásku, dobrotu a milosrdenstvo, iné ani dať nevie. A práve pre tieto atribúty nám dal aj svätého Jozefa, svojho pestúna, obrancu a živiteľa, ktorý nám môže pomôcť kráčať dopredu. Všetko, čo k tomu treba, je len - Ísť k svätému Jozefovi (Gn 41,55), čiže: Choďte k Jozefom a urobte všetko čo vám povie!    

1. zrnko
Svätý Tomáš Akvinský hovorí: "Je pravda, že ostatní svätí v nebi majú veľkú moc, ale žiadajú ako služobníci a nerozkazujú ako páni. Svätý Jozef, ktorého autorite bol Ježiš pri prebývaní na zemi podriadený, dostane to, po čom túži, od svojho kráľovského pestúna aj v nebi."

Každý z nás má nejakého obľúbeného svätca, a určite nie jedného, a každý z nich je služobníkom. Svätý Jozef je ale predsa o niečo iný, veď bol ochrancom Panny Márie na zemi a jediný, ktorý mohol rozkazovať svojmu Stvoriteľovi! Potvrdzujú to aj slová z evanjelia Lukáša: Potom sa s nimi vrátil do Nazareta a bol im poslušný. (Lk 2,51) 

"S nimi" - nebol nikto iný, ako Mária a Jozef. Im dvom bol Ježiš z lásky, rešpektu a úcty poslušný a poslúcha ich aj teraz. 

Preto "Choďte k Jozefovi" a on zanesie všetky vaše prosby k Ježišovi.


2. zrnko
Svätý Giuseppe Marello povedal: "Svätý Jozef nerobil žiadne neobyčajné veci. Naopak, ustavičným praktizovaním obyčajných a všetkým dostupných cností dosiahol tú svätosť, ktorá ho povyšuje nad všetkých ostatných svätých."

Svätý Jozef je prirodzeným vzorom cností. Každý kto chce rásť v cnostiach, by ho mal požiadať o pomoc. Aj keď vlastne by skutočná oddanosť svätému Jozefovi znamenala iba pokus nedokonale napodobňovať jeho cnosti, ktorých je nesmierne veľa!

Ak teda chcete rásť v cnostiach, "Choďte za Jozefom", on vám v ich raste pomôže. 

3. zrnko
Svätý František Saleský sa rozplýval slovami: "Aké božské spojenie medzi Pannou Máriou a slávnym svätým Jozefom! Spojenie, ktoré spôsobilo, že dobro večných dobier, ktorým je náš Pán, patrí svätému Jozefovi, ako patril našej Pani..."

Každý z nás hľadá pocit spolupatričnosti. Každý túžime po láske. A každý si zaslúži spolupatričnosť a lásku najmä v srdciach Ježiša a Márie. Tam zažívame skutočné milosrdenstvo, pokoj, radosť. 

Svätý Jozef poznal túto spolupatričnosť a lásku a žil ju deň čo deň aj uprostred životných ťažkostí. Teraz si to užíva celú večnosť v nebi. Kto iný by nám mohol pomôcť vstúpiť do spolupatričnosti a lásky zdieľanej vo Svätej rodine, ak nie jej hlava, svätý Jozef?

"Choďte za Jozefom", on nás uistí, že sme nimi milovaní. Potvrdzuje to aj svätý Ľudovít Mária Grignion z Montfortu - Skrze svätého Jozefa k Márii, skrze Máriu k Ježišovi.

4. zrnko
Pápež svätý Ján Pavol II. nás uisťuje, že: "Svätý Jozef bol spravodlivý muž, neúnavný robotník, čestný strážca tých, ktorí mu boli zverení do starostlivosti."

Svätý Jozef je naozaj vzorom pre hlavy rodín a nadriadených na pracoviskách. Stručne povedané, svätý Jozef bol spravodlivý, tvrdo pracoval a staral sa o jemu zverených ľudí. Je teda naozaj príkladom pre všetkých, ako správne viesť rodinný aj pracovný život. 

Ak chcete byť spravodlivými, priamymi a obetavo pozornými v rodinnom i pracovnom živote, "Choďte za Jozefom", on vám takými pomôže byť.

5. zrnko
Svätý John Henry Newman prehlásil: "On (svätý Jozef) bol pannou a jeho panenstvo bolo verným zrkadlom panenstva Márie."

Áno, svätý Jozef bol panensky čistý telom, mysľou aj úmyslom. A jednou z jeho úloh, ako ochrancu Svätej rodiny bola ochrana cností Panny Márie. A Panna Mária sa mu revanšovala ochranou jeho cností.

Krása! Toto je láska, ktorá predznamenáva lásku, aká existuje v nebi.

A tiež je pravda, že svätý Jozef urobí to isté aj pre nás. Najmä vtedy, keď zápasíme s nečistotami tela, mysle, či úmyslu. Cudnosť a čisté srdce svätého Jozefa nám pomôže.

Ak teda zápasíte najmä s hriechmi nečistoty, "Choďte za Jozefom". 

Svätý Jozef, oroduj za nás!

Masima

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top