Stala sa mníškou po zjavení svätého Jozefa

0
Sestra Frances Margaret (Fanny) Allen z rehoľných špitálnikov svätého Jozefa zomrela 10. septembra 1819 v Montreale v Hotel-Dieu, nemocnici a kláštore, ktorý založili ctihodný Jerome Le Royer a ctihodná Marie de la Ferre a Jeanne. Mance.

Fanny Allen sa narodila 13. novembra 1784. Jej otec zomrel, keď mala 4 roky a jej matka, ktorá sa tiež volala Fanny, sa znovu vydala za Dr. Jabeza Pennimana, ktorý sa o Fanny pekne staral. 

Keď mala dvanásť rokov, prechádzala sa po brehu rieky, tečúcej neďaleko ich domu. Voda bola čistá, no valila sa v prúdoch. Vtedy zbadala, že z vody vychádza zviera, podobajúce sa viac na príšeru než rybu a bola ohromne veľká. "Blížilo sa to ku mne a mnou prechádzal mráz. Čo bolo horšie, nemohla som sa od toho tvora odvrátiť, mala som pocit, že som paralyzovaná, akoby som nohy mala prikované k zemi," rozprávala. V tejto mučivej situácii videla, že k nej prichádza muž s úctyhodnou a nápadnou tvárou, mal oblečený hnedý plášť a v ruke držal palicu. Jemne ju chytil za ruku a posilnil ju, aby sa mohla pohnúť, pričom sa jej láskavým hlasom prihovoril: "Dieťa moje, čo tu robíš? Ponáhľaj sa preč." Fanny sa okamžite rozbehla a utekala tak rýchlo, ako vládala. Až keď bola od miesta dosť ďaleko, otočila sa, aby sa ešte pozrela na ctihodného neznámeho muža, no ten zmizol. Keď sa potom so všetkým zdôverila matke, tá poslala sluhu, aby muža našiel a poďakoval mu, no nepochodil, neznámeho muža nenašiel.  


Fanny pochádzala z rodiny, kde sa náboženstvo prakticky nepraktizovalo. Chcela však ísť do Montrealu, aby pokračovala vo vzdelávaní – konkrétne sa chcela naučiť po francúzsky, a presvedčila svojich rodičov, aby ju poslali do kláštornej školy sestier z Kongregácie Notre Dame. Pred odchodom však jej matka trvala na tom, aby bola pokrstená v protestantskej viere, a tak ju reverend Daniel Barber z New Hampshire pokrstil. Mala vtedy 23 rokov a bola zasnúbená s mladým mužom Archibaldom Hydeom, ktorý sa chystal ukončiť štúdium na Vermontskej univerzite. 

Raz v škole dala Fanny dobrým mníškam poriadne zabrať svojím „výsmechom náboženstva“ a sestry dokonca zvažovali, že ju pošlú späť do Vermontu. Mala však jedného spojenca, ktorého mala rada, a legenda hovorí, že táto sestra jedného dňa požiadala Fanny, aby položila nejaké kvety na oltár pri príprave na sviatok Narodenia Panny Márie. Príbeh hovorí, že Fanny padla na kolená v modlitbe a potom sa jej život obrátil. Začala sa zaujímať o vieru. Bola rozhodnutá vstúpiť do kláštora, len ešte nevedela do ktorého.

Fanny pracovala spolu so svojimi sestrami v nemocnici Hotel Dieu v Montreale, kde slúžila chorým a počas vojny v roku 1812 sa starala o ranených a zranených vojakov. A práve tam, pri návšteve kaplnky uvidela nad oltárom obraz Svätej rodiny. Spoznala postavu svätého Jozefa ako muža, ktorý ju zachránil, keď mala 12 rokov. Preto sa rozhodla, že jej povolanie je v reholi pomenovanej po svätom Jozefovi. 

Toto rozhodnutie vyvolalo v jej rodine i u snúbenca hotovú búrku, Fanny však trvala na svojom a napokon po roku pobytu v hoteli Dieu vstúpila 29. septembra 1808 so súhlasom a pomocou rodičov do noviciátu. Svoje posledné sľuby zložila 18. mája 1811 za účasti mnohých rodiny i známych, pričom nevlastný otec aj načrel poriadne do peňaženky, aby obdaril kláštor na pokrytie výdavkov.

Inšpirovaná týmito udalosťami ako rehoľná hospitalistka svätého Jozefa, slúžila chorým a ošetrovala ranených počas vojny v roku 1812 až do svojej smrti vo veku 35 rokov na pľúcnu infekciu 10. septembra 1819. 

Jeden z jej životopiscov poznamenáva, že po jej smrti sa niekoľko členov rodiny a priateľov, inšpirovaní jej svedectvom stalo katolíkmi. Jej bývalý snúbenec Archibald Hyde pomohol postaviť prvý kostol v Burlingtone vo Vermonte (ktorý vypálili protikatolícki podpaľači). Do katolíckej cirkvi ju nasledoval aj jeden z jej švagrov William Brayton a dlhoročná rodinná priateľka Cynthia Martinová, ktorá sa po smrti Fannyinej matky vydala za Jabeza Pennimana. Anglikánsky kazateľ, ktorý pokrstil vysmiatu Fanny, Daniel Barber, sa obrátil a po obrátení žil blízko svojho syna Victora .

Sestra Frances Margaret má stále vplyv a prítomnosť vo Vermonte. Špitálnici svätého Jozefa založili nemocnicu pomenovanú po Fanny Allenovej v roku 1894 neďaleko Burlingtonu na pozemku, ktorý vlastnil jej nevlastný otec Jabez Penniman. 

Ako všetci konvertiti, aj Fanny Allen musela prekonať mnoho prekážok, vrátane takmer vrodeného strachu a nenávisti voči katolicizmu vo svojej rodiny a štáte. Jej obrátenie v tom čase prekvapilo mnohých priateľov, pretože si mysleli, že je príliš inteligentná na to, aby prijala to, čo považovali za katolícku poveru. Bola však otvorená súhlasu s pravdou, keď našla tajomstvá, ktoré nebolo možné vysvetliť a tak našla pokoj a lásku.

Masima - Choďte k Jozefovi
Tags

Zverejnenie komentára

0 Komentáre
Prosím nespamujte. Všetky komentáre sú spravované Adminom. * Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.
Zverejnenie komentára (0)
To Top